Alles wat je moet weten over hardglas

Een van de meest gebruikte glassoorten van dit moment is hardglas. Dit type glas wordt onder meer in woningen, kantoren en schuren geplaatst. Maar wat maakt hardglas zo interessant en waar kan het allemaal voor gebruikt worden?

Hardglas is sterk en stootvast

De naam zegt het al, hardglas is een type glassoort wat zeer sterk is en stootvast. Tevens is de structuur van het glas zo gemaakt dat het niet snel zal breken. In tegenstelling tot enkel glas waarbij de glas laag zeer dun is en dubbel glas waar meerdere lagen glas op elkaar liggen, bestaat hardglas uit één extra dikke laag glas. Dit heeft te maken met het productieproces.

Veilig wanneer het breekt

Het is nooit prettig wanneer glas breekt. Helemaal niet als je bedenkt welke gevolgen het kan hebben voor de personen die dichtbij staan. Bij hardglas is dit bijna niet aan de orde. Ten eerste is het glas niet snel te breken omdat het tot vijf keer sterker is dan normaal glas. Daarnaast valt hardglas in kleine stukjes uiteen wanneer het breekt. Denk bijvoorbeeld aan een bushokje. Wanneer het glas is gebroken, liggen er duizenden kleine stukjes glas op straat.

Waar wordt hardglas allemaal voor gebruikt?

Hardglas wordt op verschillende plaatsen gebruikt. Omdat het een veilig glassoort is en moeilijk te breken wordt het veelal gebruikt in openbare ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan scholen, winkels en bushokjes. Daarnaast wordt hardglas ook veel gebruikt bij verschillende meubels, zoals glazen tafels.

Hoe wordt hardglas gemaakt?

Het harden van glas verloopt via een bepaald procedé. Het glas wordt blootgesteld aan verschillende temperatuurswisselingen wat zorgt voor een bepaalde spanning in het glas. Het glas wordt eerst in een speciale oven verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 600 graden. Hierdoor wordt het glas week en zet het iets uit. Daarna wordt het glas snel afgekoeld waardoor er spanningen in het glas ontstaan.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.