Opstijgend vocht in huis

Vochtproblemen komen in veel huizen voor. Het is dan ook geen schande als je te maken krijgt met vochtplekken in huis. Een veelvoorkomend vochtprobleem is opstijgend vocht. Dit komt voort uit de grond en werkt zichzelf door de muur van een woning of ander pand op naar boven. Wanneer je hier niks aan doet, kan het vocht heel de muur in beslag nemen. Dit kan uiteindelijk grote gevolgen met zich mee brengen. Om je te informeren zodat je precies weet wat je kunt doen tegen opstijgend vocht, hebben we een informatief blogartikel opgesteld. Zo kun je er zeker van zijn dat het niet in de grote problemen komt door opstijgend vocht!

Kun je opstijgend vocht voorkomen?

Optrekkend vocht is een moeilijk te voorkomen probleem. Het kan namelijk enkel bij de bouw van het huis verholpen worden. Er dient namelijk een waterkering geplaatst te worden die het vocht tegen houdt. In oude gebouwen waar deze waterkering ontbreekt, kan het grondwater in contact komen met het metselwerk van de muur. Doordat er een gebrek is aan een vochtwerende laag, wordt het vocht als een soort spons door de muur opgezogen. Hierdoor ontstaat een vochtprobleem in de muur. Als je vervolgens geen actie onderneemt, kan de gehele muur door het vocht aangevallen worden. In het ergste geval kan een gehele muur of zelfs een hele woning afgekeurd worden. De muren zullen dan niet meer aan de gehele draagcapaciteit kunnen voldoen, waardoor het huis niet meer veilig is. Opstijgend vocht is dus moeilijk te voorkomen. Gelukkig zijn er wel genoeg oplossingen om het probleem tegen te gaan!

Wat te doen tegen opstijgend vocht in een woning?

Op het moment dat jouw woning last krijgt van opstijgend vocht in een muur, kan het probleem groter zijn dan je zelf kan zien. Het is dan ook zeer belangrijk bij een kleine vochtplek al stappen onderneemt. Opstijgend vocht bevindt zich altijd aan de onderzijde van de muur. Doordat het vocht vanuit de grond de muur in trekt, heeft het de naam opstijgend vocht. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Allereerst kan een vochtbestrijding specialist door middel van enkele gaatjes in de muur te maken het probleem bestrijden. Hij zal dan in de kleine gaatjes een vochtwerende gel injecteren. Deze gel zorgt ervoor dat het vocht niet verder omhoog kan kruipen. Daarnaast kan de specialist een keramische koudebrug plaatsen in de muur om het vocht tegen te gaan. Deze zal er voor zorgen dat er een luchtstroom ontstaat. Doordat vocht van nature naar het koudste punt trekt, zal deze niet meer in de muur gaan zitten. Tot slot kan door middel van onderkappen een waterkering geplaatst worden. Deze wordt in een bestaande muur met een vochtprobleem geplaatst om zo het vocht alsnog te bestrijden. Zorg er voor dat wanneer je een last van vocht hebt, je direct de hulp inschakelt van Aquaconsult. Deze zorgen er voor dat het probleem binnen no-time is opgelost!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.