Een KLIC-meting, wat houdt dat in?

Je ziet de term KLIC-meting nu al een paar keer voorbij komen. Deze term heeft vrijwel alleen invloed op jou als je van plan bent om te gaan graven. KLIC staat voor Kabel -en Leiding Informatie Centrum. Het KLIC benader je dus als je van plan bent om op een openbare plek te gaan graven. Dit doe je zodat je niet onverwachts op een aantal kabels of leidingen stuit. De gevolgen zullen redelijk groot zijn als jij niet goed op de hoogte bent van de kabels en leidingen die op deze plek kunnen liggen en je hier op stuit. Het is belangrijk voor de veiligheid dat er met 100%-betrouwbaarheid gegraven kan worden.

KLIC-meting

Je kunt het onderzoek voor een KLIC-melding dus zelf doen. Sterker nog, het is wettelijk verplicht om niet volledig te geloven op KLIC, maar om daadwerkelijk zelf de grond te gaan onderzoeken. Dit onderzoek noem je ook wel de klic meting. Wanneer je tot de conclusie komt dat de KLIC-melding niet helemaal juist is, ben je ook wettelijk verplicht om dit te melden. Er moet, in hoeverre dat mogelijk is, volledige duidelijkheid worden gegeven voordat er gegraven kan worden. Zo’n melding kan niet altijd even makkelijk gedaan worden en het is daarom dus handig om dit over te dragen aan professionals. Zij gaan met onder andere gebruik van GPS op zoek naar de precieze locatie van de kabels en leidingen. 

KLIC-melding aanvragen

Het aanvragen van een KLIC-melding moet op een bepaalde manier. Ik leg hieronder in vier stappen uit hoe je dit doet:

Stap 1: Kies het gebied

Kies het gebied uit waarin jij wil graven. Dit gebied krijg je vaak gegeven van je opdrachtgever. Ook als je op privéterrein wil graven is het van belang om een KLIC-melding te doen.

Stap 2: Bepaal werkzaamheden

Denk na over de werkzaamheden die jij gaat uitvoeren. Is het de planning om na het graven een volledig gebouw te plaatsen of blijft het bij het graven. Het is ook van belang dat je weet hoe diep je gaat graven. 

Stap 3: Uw gegevens, extra ontvangers toevoegen

Geef al uw gegevens en de gegevens van de mensen die van belang zijn bij het proces op. Het is belangrijk dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is bij het graafproces.

Stap 4: Betalen

Betaal het KLIC. U krijgt in betrekkelijk korte tijd de gegevens die u nodig heeft. Deze gegevens zijn 20 werkdagen geldig en dus kun je, na natuurlijk zelf onderzoek te hebben gedaan, binnen deze 20 dagen gerust gaan graven op de door jou uitgekozen plek.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.