Halfverharding, wat is dat?

Halfverharding kom je vaker tegen dan je denkt. Het is de verharding die je soms op straat tegenkomt, maar ook terugziet op andere plekken. Ben jij op de hoogte van de verschillende soorten halfverharding? Dat is wel zo handig wanneer je een nieuwe tuin aan gaat leggen of een verharding voor je oprit zoekt.

Wat is halfverharding?

Allereerst is het handig om even na te gaan wat halfverharding precies is. Halfverharding is een bepaalde verharding die iets sterker is dan de ondergrond op die bepaalde plek. Voorbeelden van plekken waar je halfverharding tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld opritten of wandelpaden. Het originele wandelpad is niet stevig genoeg. Je zakt dus bijvoorbeeld weg in de grond. Halfverharding is hiervoor de oplossing en zal ervoor gaan zorgen dat het betreffende stuk grond meteen een stuk steviger wordt. Halfverharding is in verschillende materialen te verkrijgen, maar elk vereisen ze wel onderhoud.

Varianten

Er zijn verschillende soorten halfverharding. Hieronder zet ik verschillende varianten voor je op een rijtje met een korte toelichting. Toch handig om te weten welke halfverharding voor jou geschikt is.

  • Grind:

De meest bekende soort is natuurlijk grind. We kennen de ronde vorm allemaal. In de wereld van halfverharding zijn er wel een aantal verschillende soorten grind. Het grove grind dat los blijft liggen komt het meest voor, maar van het fijne grind of leemgrind wordt ook steeds meer gebruik gemaakt. Leemgrind plakt als het ware vast aan andere materialen. Zo ligt het niet daadwerkelijk los.

  • Stol

Naast grind is er ook stol. Dit is een mengsel van zand, steen en leem. Door het leem heeft deze halfverharding een beetje vastigheid. Door de aanwezigheid van zand en steen is de halfverharding redelijk stevig en dus ideaal voor bijvoorbeeld een oprit.

  • Steenslag / split

Ook steenslag speelt een belangrijke rol in de wereld van halfverharding. Net als grind is dit een naam voor gebroken steen. Deze halfverharding is verkrijgbaar in natuursteen of bijvoorbeeld bouwpuin. Deze halfverharding wordt steeds vaker boven het asfalt geplaatst voor extra grip.

  • Overige

Er zijn nog meer soorten halfverharding. Denk bijvoorbeeld aan boomschors en kleischelpen. Ook met deze halfverharding kun je leuke tuinpaden aanleggen en tuinborders mee opvullen.

Welke halfverharding kies jij

Welke soort halfverharding je kiest voor de aanleg van je tuin of oprit, is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste heeft het te maken met smaak. Wat vind je mooi? Daarnaast is de functie van belang. Krijgt de halfverharding te maken met een hoge belasting of is dat minder van belang. Grind is bijvoorbeeld beter belastbaar dan boomschors. Als je al deze punten tegen elkaar afweegt, heb je al een redelijk beeld en kun je een goede keuze maken.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.