Hoe zorg je ervoor dat alleen jij de laadpaal thuis kunt gebruiken?

Je rijdt een elektrische auto en je bent er enorm blij mee. Elektrisch rijden is een stuk milieuvriendelijker terwijl het ook nog eens goedkoper is! Toch vind je het tijd worden dat je de auto ook op jouw eigen terrein wilt opladen en je wilt een laadpaal thuis laten installeren. Het enige wat je tegenhoudt is dat je bang bent dat andere weggebruikers ongevraagd jouw laadpaal gebruiken en dat jij voor de kosten opdraait. In onze blog leggen wij uit hoe je ervoor zorgt dat alleen jij de laadpaal thuis kunt gebruiken.

Afschermen van het eigen terrein

Heb jij een oprit die vrij toegankelijk is? Dan is het slim om jouw eigen terrein af te schermen. Met bijvoorbeeld een hek of om de parkeerplaats op het eigen terrein te voorzien van een gesloten carport. Houdt er wel rekening mee dat dit vrij prijzige investeringen zijn en dat je er doorgaans ook een vergunning voor nodig hebt. Gelukkig zijn er nog goedkopere methoden om te voorkomen dat een laadpaal misbruikt wordt.

Laadpaal thuis ontgrendelen met een pasje

Een laadpaal thuis kun je simpelweg vergrendelen. En ontgrendelen met een pasje. Die er ongeveer hetzelfde eruit ziet als je bankpas of je creditcard. Je stopt het pasje dan ook eenvoudig in je portemonnee en zo heb je het altijd bij je als je de laadpaal wilt ontgrendelen en gebruiken.

Bedienen met een app

Nog makkelijker is om de laadpaal te verbinden met het internet en dat je via de app op een smartphone de laadpaal kunt ontgrendelen. Daarnaast geeft een app meer mogelijkheden dan het pasje. Je kunt met de app namelijk tijdschema’s instellen wanneer de laadpaal zijn werk moet doen en je kunt precies zien of je auto al is opgeladen en hoeveel stroom er verbruikt is.

Laadpaal thuis in de garagebox

Wanneer je een garage hebt die je ook kunt afsluiten, is het probleem helemaal simpel opgelost. Dan installeer je de laadpaal thuis gewoon in de garage waar verder niemand bij kan. Toch heb je niet de ruimte om in de garage een laadpaal te installeren. Maar dan zou je kunnen kiezen voor een wallbox. Die veel minder ruimte in beslag neemt en ervoor zorgt dat er genoeg ruimte overblijft om je auto te parkeren.

Laadpaal thuis langs de openbare weg

Voor de laadpaal thuis die je op de openbare weg laat installeren, omdat je simpelweg geen ruimte hebt op jouw eigen terrein de auto te parkeren, is een ander verhaal. Je bent namelijk verplicht om deze laadpaal te delen met je buren. Het voordeel is dat de laadpaal ook niet op jouw stroomvoorziening is aangesloten, maar op dat van de gemeente. Je krijgt dus evenals andere gebruikers een pas met een abonnement op het laden van de auto. Een nadeel is wel dat iedereen de laadpaal kan gebruiken en dat deze soms dus niet beschikbaar is als je de auto wilt opladen. Het is dan ook alleen een goed alternatief als je op jouw eigen terrein helemaal geen ruimte hebt om de auto te parkeren en/of een laadpaal te plaatsen.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.