Natuurinclusief bouwen doet de natuur veel goed

Huizen zullen altijd worden gebouwd in welke tijd dan ook. Een nieuwe beweging binnen het bouwen van huizen is het natuurinclusief bouwen. Hierbij wordt rekening gehouden met de ecologische omgeving waarbinnen het huis wordt gebouwd. Natuurlijk zijn er ook wetten en regels waarbij rekening gehouden moet worden met de natuur. Een quickscan flora en fauna is dan ideaal om te laten uitvoeren, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Natuurinclusief bouwen is een frisse blik op bouwen

Bij het bouwen was vroeger een behoorlijke tweedeling te zien tussen de natuur en de stad. In de stad was steeds minder groen en dat ging ten kosten van de variƫteit in de flora en fauna. Tegenwoordig is de trend steeds meer om de natuur de stad in te halen.

Groene daken zijn er een klein voorbeeld van, evenals het plaatsen van vogelhuisjes om beschermde vogelsoorten te helpen. Andere voordelen van deze manier van bouwen zijn een betere geluidsisolatie, luchtzuivering, betere waterbergingscapaciteit door meer groen, en koelere steden in de zomer. Veel stenen is immers veel warmer dan veel groen. Hoewel deze trend aan het doorzetten is, is het nog steeds geen gewoonte, en dus van belang om het breder onder de aandacht te brengen bij bijvoorbeeld gemeentes en architectenbureaus.

Flora en fauna onderzoek

Bij het bouwen of slopen moet tegenwoordig rekening gehouden worden met de wet natuurbescherming; je moet van tevoren in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor de

natuur. Een quickscan flora en fauna is dan ideaal; deze doet onderzoek naar eventuele beschermde dier en plantensoorten die in het bouwgebied voorkomen. Zo voorkom je toekomstige problemen.

Ecologisch onderzoek

Door middel van gedegen omgevingsonderzoek kan met de bouw rekening gehouden worden met de omringende natuur. Het zomaar klakkeloos bouwen en slopen in de natuur zorgt voor een verstoring van het ecologische evenwicht en zorgt voor een negatief domino-effect van het eventueel uitsterven van diersoorten en verdwijnen van bepaalde plantensoorten. Zoals eerder gezegd is dit inmiddels verboden bij de wet. Het inschakelen van een ecologisch adviesbureau kan de zorgen omtrent de flora en fauna wegnemen. Maar ook een perfect gebied ontwerpen waarin natuur en bouw in harmonie met elkaar kunnen samen gaan. Ook helpen deze bedrijven bij het verkrijgen van je certificering voor duurzame gebouwen en dat kan financieel weer voordelig zijn. Een ongelofelijke win, win situatie dus!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.