De geschiedenis van de hoofdkussens

Wist je dat hoofdkussens al duizenden jaren door mensen gebruikt worden? In 4000 voor Christus en 7000 voor Christus bestonden er al varianten maar die lijken geenszins op de exemplaren die we nu hebben. Hiervan zijn door archeologen resten gevonden in Mesopotamiƫ en het oude Egypte. Voor de Egyptenaren was het hoofd heilig, een zetel van het leven. Er dus toen al hoofdsteunen gemaakt maar deze waren speciaal voor een uitverkoren groep zoals hogepriesters en rijkere burgers. En ze waren zeker niet lekker zacht. Het betrof hoofdsteunen van massief hout of gebeeldhouwd steen! Niet erg comfortabel dus!

In China

In het oude China werden er weer andere hoofdkussens ontworpen. Rond 500 voor Christus beschreef Confucius (de oudst bekende wijsgeer van China) hoe de eerste modellen er daar uit zagen. De Chinezen waren nogal bijgelovig. Een lekkere zachte zou je lichaam beroven van vitaliteit. Ook zou het zelfs demonen aantrekken en slecht zijn voor de bloedsomloop! Vandaar dat ze werden gemaakt van harde materialen, zoals steen brons of zelfs porselein! Dat kun je je in deze tijd echt niet meer voorstellen, het zou een straf voor ons zijn om daar op te liggen. Maar in het Oude China wisten ze niet beter. 

Porseleinen kussens uit de song-dynastie

De meest opvallende porseleinen hoofdkussens komen uit de Song-dynastie (960-1279), met name uit Cizhou Kiln in het Noorden. De porseleinen varianten uit deze periode hebben bestaan uit veel elegante modellen. Zoals dieren, architecturen, geometrische vormen en menselijke figuren. Vaak hebben ze kleurrijke en decoratieve patronen. De kussens uit die tijd geven een goed tijdsbeeld en inzicht in de cultuur, modes en gewoonten van het sociale leven in die tijd.

De hoofdkussens in het Oude Griekenland en Rome

In het Oude Griekenland en Rome begon het al een beetje richting het hedendaagse kussen te gaan. Want, machtigen en rijken gingen zachte materialen gebruiken voor hun hoofdkussens. Daarbij kun je denken aan stro, riet en wol of ganzendons en -veren. Kussens werden op enigerlei moment een mode-artikel, dit is te zien in manuscripten van de Middeleeuwen. Ze werden fraai versierd met mooie borduursels. In de zestiende eeuw werden kussens steeds meer geproduceerd in Europa. Maar je had vaak te maken met schimmel of ongedierte in de vulling, dus deze moest regelmatig verwisseld worden. In de schilderijen uit de Gouden Eeuw van onder andere Rembrandt is de bedmode vergelijkbaar met hoe het vandaag de dag is.

Massaproductie

De echte huidige vorm van onze hoofdkussens ontstond eigenlijk pas in de 19e eeuw. Daarbij ging men in de 20e eeuw over tot massaproductie voor de hele samenleving. Met de industriĆ«le revolutie zag je de massaproductie van textiel en kussens op gang komen. Dat het alleen iets is voor de rijken en machtigen zoals in het oude Griekenland, kun je je niet meer inbeelden! Vandaag de dag geniet jong en oud van de vele mogelijkheden die er zijn. Van ecologisch, wol, veertjes, dons, tot synthetisch of kersenpitvariant. Ze worden in grote getalen ieder jaar vervaardigd om jou van een goede nachtrust te voorzien. 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.