Opbouwen van je pensioen: dat doe je zo

Opbouwen pensioen gebeurt op meerdere manieren. Het is niet zo eenvoudig als je zou denken. Pensioen in Nederland bestaat namelijk niet uit één, maar uit drie pijlers. In elk van deze pijlers kun je een bedrag opbouwen: samen vormen de drie spaarpotjes één pensioen. Pijler één is voor iedereen hetzelfde: dit is de AOW. AOW is kort voor Algemene Ouderdomswet. Iedereen die een bepaalde leeftijd bereikt, komt voor AOW in aanmerking. AOW wordt dan ook centraal geregeld en wel door de Rijksoverheid. Pijler 2 is dat deel van het pensioen dat je opbouwt als je een arbeidscontract in loondienst hebt: zowel de werkgever als jij als werknemer draagt een gedeelte af. Pijler 3 is vrijwillig: dit zijn de aanvullende verzekeringen.

 

Opbouwen van pensioen met AOW

AOW staat bekend als basisuitkering, of -inkomen. Iedereen die in Nederland woont of werkt en de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft, ontvangt AOW. AOW is een basis som geld om mee rond te komen. Het opbouwen van pensioen uit AOW gaat automatisch. Wat de precieze hoogte van de AOW is, is afhankelijk van de hoogte die voor het minimumloon is vastgesteld.

 

Pijler 2: opbouwen van pensioen uit loondienst

Als je in loondienst bent, bouw je extra pensioen op. Jij, als werknemer, spaart voor je eigen pensioen, maar de werkgever is ook verplicht bij te dragen aan jouw pensioen. Meestal is de werkgever verantwoordelijk voor zo’n 2/3 van de gehele premie, terwijl je zelf 1/3 deel moet afdragen. Als je in loondienst bent, bouw je automatisch pensioen op via pijler 2: je hoeft er niets extra’s voor te doen. Premies die je afdraagt via werknemer- en werkgever deel worden belegd door pensioenfondsen, die – mits er goed geïnvesteerd wordt – er extra inkomen uit genereren.

 

Opbouwen pensioen via pijler 3

Met behulp van extra, optionele verzekeringen kun je je pensioen nog verder uitbreiden. Dat doe je bijvoorbeeld als je een specifiek bedrag wil opsparen, of als je geld opzij wilt zetten om met vervroegd pensioen te gaan. Investeren doe je bijvoorbeeld met behulp van lijfrente en geld uit levensverzekeringen. Zoek je een online adresje om online extra te investeren in je pensioen, dan is Synvest een echte aanrader. Hier kun je lijfrente investeren om pensioen op te bouwen.

 

Opbouwen van pensioen als ZZP’er

Als Zelfstandige Zonder Personeel bouw je geen pensioen op via pijler 2, omdat je niet in loondienst bent. Wel kun je met behulp van pijler 3 extra pensioen opbouwen, als aanvulling op de AOW uit pijler 1. De verantwoordelijkheid voor het opstellen van regels en procedures ligt bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en bij de DNB (De Nederlandsche Bank).

 

De toezichthouder

Het toezien op de handhaving omtrent het uitkeren en opbouwen van pensioen ligt eveneens bij deze instanties. In de Pensioenwet zijn de overkoepelende regels vastgelegd waaraan alle betrokken partijen – werkgever, werknemer en pensioenfonds – zich dienen te houden.

 

Opbouwen pensioen via lijfrente

Lijfrente bouw je op en kun je vervolgens laten uitbetalen. Je kunt het ook vastleggen om er mee te beleggen. In ruil voor je geïnvesteerde rente krijg je per vaste periode een uitkering. Opbouwen van pensioen met lijfrentekapitaal is de kansen van beleggers, plus de zekerheid van spaarders. De lijfrente wordt door fondsen ingezet om aandelen en obligaties mee op te kopen.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.